Pradawne Ziarno w Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach ?
Aktualności
Seminarium dotyczące zasad ubiegania się o dotacje z PROW w ramach działania WSPÓŁPRACA
Seminarium dotyczące zasad ubiegania się o dotacje z PROW w ramach działania WSPÓŁPRACA (w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Przysieku)
Opowiadamy o naszych działaniach ??
NICHE FINAL CONFERENCE
W dniach 11 – 12 września 2019 r. wzięliśmy udział w międzynarodowej konferencji NICHE FINAL CONFERENCE, która miała miejsce w Timisoarze (Rumunia)
W pierwszym dniu konferencji dr inż. Piotr Prus wygłosił wykład pt. “Ancient Grain – innovative solutions in agriculture and production of high quality bakery products” ??
W drugim dniu uczestnicy konferencji mieli możliwość odwiedzenia lokalnej piekarni, która wypieka wysokiej jakości pieczywo oraz produkty cukiernicze (bez ulepszaczy i sztucznych dodatków) ????, mały, lokalny browar ?, winnicę ? oraz ekologiczne gospodarstwo specjalizujące się w uprawie ziół i przypraw ??
BAKEPOL
Zapraszamy do Krakowa -> 12-14 września, na targach BAKEPOL w strefie Mistrza Branży będzie można zobaczyć, dotknąć a nawet zmielić sobie próbkę oryginalnego pradawnego ziarna! ?
To nie wszystkie niespodzianki. W pierwszy dzień targów w godzinach 15:15-17:00 będzie można posmakować autorskich wypieków z dodatkiem pradawnego ziarna ?????
??
XXVI Kongres Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu
W dniach 3-5 września 2019 r. miał miejsce XXVI Kongres Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu ????
Byliśmy tam i my ?
We wtorek uczestnicy Kongresu mieli możliwość degustowania naszego pradawnego chleba ?, a w środę wysłuchali referatu pt.: “Stymulowanie innowacyjności na obszarach wiejskich w ramach działania „Współpraca” na przykładzie Grupy Operacyjnej Pradawne Ziarno – studium przypadku”, który wygłosił dr inż. Piotr Prus
Miło nam poinformować, że referat cieszył się dużym zainteresowaniem, a dr inż. Piotr Prus zdobył wyróżnienie za jego wygłoszenie
Festiwal smaku w Grucznie
Tak było dzisiaj w Grucznie ? ?
Jutro znów będziemy częstować chlebem i opowiadać o naszym projekcie, czyli przywracaniu do uprawy, przetwórstwa i dystrybucji pierwotnych form pszenicy (okrągłoziarnowej oraz perskiej) o podwyższonej wartości odżywczej ??
Zapraszamy do naszego zielonego namiotu na degustację “pradawnego” chleba! ?
Festiwal Smaku w Grucznie! ?
Agro-Tech 2019
Czas na fotorelację z degustacji „pradawnego” chleba, jaką przeprowadziliśmy w Minikowie w zeszłą sobotę (29 czerwca) na Międzynarodowych Targach Rolno-Przemysłowych Agro-Tech ??
Agri-Innovation summit 2019
Krótka fotorelacja z “Agri-Innovation summit 2019”, który odbył się w dniach 25 – 25 czerwca 2019 r. w Lisieux we Francji ?
Wydarzenie to było zorganizowane przez europejską sieć EIP-AGRI i Komisję Europejską, we współpracy z francuskim Ministerstwem Rolnictwa i Żywności, a poświęcone było wkładowi EIP-AGRI w przejście do agroekologii ?
W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele projektów EIP-AGRI z całej Europy oraz liczni eksperci 🙂
Uczestnictwo możliwe było wyłącznie na indywidualne zaproszenie, dlatego czujemy się zaszczyceni, że mogliśmy tam być i reprezentować nasz region i kraj 🙂
Naszą Grupę Operacyjną EIP-AGRI Pradawne Ziarno reprezentował dr inż. Piotr Prus
Degustacja ‘pradawnego’ chleba
Kolejna degustacja ? za nami – a miała ona miejsce 4 czerwca 2019 r. na międzynarodowej konferencji naukowej „Horyzonty i pomosty w nauce, kulturze, przedsiębiorczości – 30 lat wspólnych doświadczeń” (Wyższa szkoła Gospodarki w Bydgoszczy) 🙂
W przerwie uczestnicy konferencji mieli możliwość posmakowania naszych wypieków ?
Natomiast w trakcie obrad dr inż. Piotr Prus wygłosił referat pt. „Innowacyjne rozwiązania na obszarach wiejskich na przykładzie Grupy Operacyjnej EPI Pradawne Ziarno”
Konferencja “Uwarunkowania rozwoju rynku produktów ekologicznych w teorii i praktyce”
Tak było we wtorek (7 maja 2019 r.) na konferencji “Uwarunkowania rozwoju rynku produktów ekologicznych w teorii i praktyce” ?
Uczestnicy mieli możliwość posmakowania naszego „pradawnego” chleba ? oraz posłuchania o naszych poczynaniach w trakcie referatu pt. “Grupa Operacyjna PRADAWNE ZIARNO jako przykład konsorcjum stymulującego rozwój produktów ekologicznych” (który wygłosił dr inż. Piotr Prus)