Zachęcamy Państwa do zapoznania się z kolejnymi pierwotnymi gatunkami pszenic
Co kryją w sobie pszenica okrągłoziarnowa i perska? Jakie mają wymagania?
Czy te gatunki pszenic wrócą do łask konsumentów?
Na powyższe pytania będziemy poszukiwać odpowiedzi podczas konferencji on-line
„ Od tradycji do nowoczesności
– rezultaty projektu Grupy Operacyjnej PRADAWNE ZIARNO”
12.03.2021r. godz. 10:00
Zarejestruj się teraz
Jeżeli powyższy przycisk nie działa, skopiuj i wklej do przeglądarki powyższy link
W programie konferencji:
10.00 – 10.15 – Otwarcie konferencji
dr Ryszard Zarudzki, Dyrektor KP-ODR w Minikowie
dr hab. inż. Małgorzata Szczepanek, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz – kierownik projektu Pradawne Ziarno
10.15 – 10.35 Szanse rozwoju uprawy pszenic pierwotnych w gospodarstwach ekologicznych – Mieczysław Babalski – Bio-Babalscy
10.35- 11.00 Ekologiczna i konwencjonalna niskonakładowa technologia uprawy pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej – dr hab. inż. Małgorzata Szczepanek, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz
11.00 – 11.20 Ocena występowania chorób na pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej w ekologicznym i konwencjonalnym systemie gospodarowania – dr hab. inż. Grzegorz Lemańczyk, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz
11.20 – 11.35 Ocena zagrożeń powodowanych przez szkodniki występujące na pierwotnych formach pszenic (okrągłoziarnowej i perskiej) uprawianych w różnych technologiach – dr hab. inż. Robert Lamparski, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz
11.35– 11.50 Zachwaszczenie pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej w zależności od czynników agrotechnicznych i systemu uprawy – dr hab. inż. Edward Wilczewski, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz
11.50 – 12.40 Przerwa obiadowa
12.40 – 13.00 Wartość gospodarcza pszenic pierwotnych (płaskurka, samopsza,
kamut) – dr hab. Józef Tyburski , prof. uczelni, UWM Olsztyn
13.00 – 13.25 Właściwości technologiczne i procesy produkcji nowych produktów z pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej – dr hab. inż. Tomasz Knapowski, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz
13.25 – 13.45 Wartość odżywcza ziarna pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej
w zależności od technologii i systemu uprawy – dr hab. inż. Wojciech Kozera, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz
13.45- 14.05 Specyfika białek (w tym glutenowych) oraz innych związków czynnych w różnych gatunkach pszenic – Prof. dr hab. Iwona Konopka, UWM Olsztyn
14.05– 14.30 Dedykowana strategia marketingowa oraz działania promocyjne Grupy
Operacyjnej ”Pradawne Ziarno – dr inż. Piotr Prus, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz
W sprawach organizacyjnych prosimy kontakt z Agnieszką Dobosz-Idzik
tel. 723 692 568